Ana içeriğe atla

ANOREKSİYA NERVOZA

 




   Meslek hayatına yeni atılan ve işine tutkuyla bağlı olan Psikolojik Danışman Selin Topuz'a Anoreksiya hakkında birkaç soru sorduk.

 Anoreksiya Nervoza nedir?

Anoreksiya Nervoza, gereksinimlere göre erke(enerji) alımını kısıtlama tutumu, kişinin yaşı, cinsiyeti, gelişimsel olarak izlediği yol ve beden sağlığı bağlamında belirgin bir biçimde düşük bir vücut ağırlığının olmasına yol açar. Belirgin bir biçimde düşük vücut ağırlığı, olağan en düşüğün altında ya da çocuklar ve gençler için beklenen en düşüğün altında olarak tanımlanır. Kilo almaktan ya da şişmanlamaktan çok korkma ya da belirgin bir biçimde düşük vücut ağırlığında olmasına karşın kilo almayı güçleştiren sürekli davranışlarda bulunma.

Anoreksiya Nervoza neden olur?

Anoreksiya Nervoza için kesin bir sebep söyleyemeyiz. Etkileyen birçok sebep kombinasyonu olabilir. Biyolojik, psikolojik ve çevresel faktörler etkilidir. Genetik faktörler incelenmelidir, hızlı kilo alıp verme, bunun yanında sosyal çevre, ergenlik döneminde olmak, popüler kültür etkisi, kadın olmak gibi birçok sebebi olabilir. Bazı bireylerin Anoreksiya Nervoza geliştirme riskinin daha yüksek olmasına neden olan bir takım genetik eğilimler olduğu düşünülmektedir. Bazı bireyler, Anoreksiya ile ilişkili mükemmeliyetçilik, duyarlılık ve sebat etmeye yönelik genetik bir eğilime sahip olabilir. Ebeveynleri, kardeşleri veya çocukları gibi birinci dereceden akrabaları Anoreksiya Nervoza olan bireylerin çok daha yüksek Anoreksi riski taşıdığı gözlemlenmiştir.

 Anoreksiya Nervozanın belirtileri nelerdir?

Bireyde gerçekçi olmayan vücut ağırlığı algısı ile aşırı derecede kilo alma veya şişmanlama korkusu içeren duygusal ve davranışsal sorunların görülmesini içerir. Fiziksel belirti ve semptomları arasında anormal kan değerleri, kusmadan dolayı aşınmış dişler, nasırlaşmış gibi görünen eklemler, aşırı kilo kaybı veya beklemen gelişimsel kilo artışının bulunmaması, düzensiz kalp ritimleri, incelen kırılan veya dökülen saçlar, kabızlık ve karın ağrısı, kadınlarda adet görmeme, kollarda veya bacaklarda şişlik, kuru veya sarımsı cilt, uykusuzluk, ince görünüm, yorgunluk ve zayıflık sayılabilir. Anoreksik bireyler aç kalma, diyet yapma, veya sürekli oruç tutma yoluyla gıda alımını ciddi şekilde kısıtlama, aşırı egzersiz yapma, yenilen gıdalardan sindirilmeden kurtulmak için diyet ilaçları, bitkisel ürünler, müshil ya da lavman gibi araçlardan da faydalanarak kendi kendine kusma, yöntemleriyle kilo verme girişimlerini sürdürebilirler. Bunların yanı sıra Anoreksiya Nervoza'nın duygusal ve davranışsal belirti ve semptomları arasında; açlığı reddetme veya yememek için bahane uydurma. Başkalarının yanında yemek yemeyi istememek, cinselliğe ilginin azalması, duygusuz görünme, kat kat giyinerek kendini örtme, kilo alma korkusu ile sürekli tartılma veya ölçülme, yeteri kadar yemek yendiği konusunda yalan söyleme, sinirlilik, şişman uzuvlara sahip olmaktan şikayet etme ,şişmanlık belirtisi olarak algılanan kusurlar için aynada sık sık kendini kontrol etme, sık sık öğün atlama veya yemeyi reddetme, sosyal olarak geri çekilme, uykusuzluk, yalnızca genellikle yağ ve kalorisi düşük olanlar birkaç besin türünü güvenli yiyecekler olarak tanımlayıp, başka besinleri yememe, yemeği çiğnedikten sonra yutmadan tükürmek gibi beslenme ritüelleri benimseme, yemek ile takıntılı olma ve çok karmaşık yemek yapsa dahi yemeyi reddetme, gözlemlenebilir.

 Anoreksiya Nervoza tedavisi nasıl yapılır?

Anoreksiya Nervoza kendi başına geçebilecek bir hastalık değildir. Tedavinin sürecinde sağlıklı bir kiloya ulaşmak için tıbbi bakım sağlayabilecek ve bireyin kalori ihtiyaçlarını ve kilo alımını denetleyebilecek doktor, yardımcı olacak davranışsal stratejiler geliştirmek için bireyle birlikte çalışan bir akıl sağlığı uzmanı, belirli yemek planları ve kalori gereksinimleri sağlamak da dahil olmak üzere, düzenli yeme alışkanlıklarına geri dönme konusunda rehberlik edebilecek bir diyetisyen ile normal beslenme alışkanlıklarının sürdürülmesine yardımcı olacak yakınların desteği zorunlu olarak gereklidir. Anoreksiya Nervoza tedavisinin ilk amacı sağlıklı bir kiloya dönmektir. Ağır vakalarda, Anoreksiya Nervoza mağduru bireyler tedavinin başında burundan mideye uzanan bir tüp olan nazogastik tüp yardımıyla beslenmesi gerekebilir. Psikoterapi Anoreksi için faydalı farklı tedavi türlerini içerir. Aile faktörü, Anoreksiya Nervoza mağduru gençlerin tedavisinde faydalı olduğu kanıtlanan tek tedavidir. Bu tedavi türünde Anoreksiya Nervoza mağduru bireyler yemek yeme ve sağlık konusunda iyi seçimler yapamadığı için, sağlıkla ilgili iyi seçimler yapana kadar, beslenme ve kilo verme konusunda yardımcı olmak için ebeveynlerden yararlanır. Yetişkinler için bilişsel davranışçı terapinin, özellikle de geliştirilmiş bilişsel davranışçı terapinin durumun tedavisinde yardımcı olduğu gözlemlenmiştir. Bu süreçte temel hedef, kilo alımını desteklemek için sağlıklı yeme alışkanlıklarını ve davranışlarını normalleştirmektir. İkinci amaç ise kısıtlayıcı beslenmeye yönlendiren çarpık inanç ve düşünceleri değiştirmeye yardımcı olmaktır. Anoreksiya'yı tedavi etmek için henüz iyi bir sonuç veren ilaç bulunmamıştır. Ancak Anoreksiya'nın yanında görülebilecek depresyon veya anksiyete gibi diğer zihinsel sağlık bozukluklarının tedavisine yardımcı olabilecek antidepresanlar veya diğer psikiyatrik ilaçlar mevcuttur.

 Anoreksiya Nervoza nasıl önlenir? 

Anoreksiya Nervoza'yı önlemenin kesin bir yolu yoktur. Doktorlar Anoreksinin erken semptomlarını belirlemek ve hastalığın gelişimine engel olabilirler. Bireyin yeme alışkanlıkları dış görünüşünden duyduğu hoşnutsuzluğu fark eden kişilerin daha sağlıklı davranış ve tedavi seçenekleri için yönlendirmede bulunabilir. 

 



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ÖĞRENİLMİŞ ÇARESİZLİK (SELIGMAN DENEYİ)

  Öğrenilmiş çaresizlik durumu kişinin durumlara, olaylara karşı göstermiş olduğu tepkilerin sonuçlanmaması durumunda, sonucu değiştiremeyeceğine karşı oluşan bir ruh durumudur. Kişi çoğu durumda başarısızlık sergilediyse tekrar denese de sonucu değiştiremeyeceğini başarıya ulaşamayacağını düşünerek adım atmaktan vazgeçer. Öğrenilmiş çaresizlik aslında başarısızlığı kökten kabullenme durumudur. Köpekler üzerindeki Deney:  Seligman da deneyinde yirmi dört tane köpek alır ve onları üç gruba ayırır. İlk gruba kaçış grubu der ve bunlara düğmeye bastıklarında kesebilecekleri bir şok uygular. İkinci gruba boyunduruk grubu der, bu köpekler düğmeye bassalar bile şok kesilmez. Üçüncü gruptaki köpekler ise kontrol grubudur ve herhangi bir şoka maruz kalmazlar. Yirmi dört saat sonra tüm köpekleri kısa bir çitle iki bölmeye ayrılmış kapalı bir alana götürür ve köpeklere şok verir. Kaçış grubu ve kontrol grubu duvardan atlayıp şoktan kurtulmayı başarırken, boyunduruk grubu şoktan kurtulamaz. Bu göz

FOBİ NEDİR?

  "Fobi; kişinin belirli bir durum, bir nesne, bir mekân veya canlı-cansız her türlü varlığa karşı istemsizce duyduğu ileri düzeydeki korku halidir."   Fobi Çeşitleri;   Özgül fobiler:   Kişinin korktuğu şey belli olup, belirli bir nesne veya durumdan aşırı derecede ve anlamsız bir şekilde korkma halidir. Örneğin; hayvan korkusu, yükseklik korkusu ...   Karmaşık Fobi:   Kişinin korkusu tek bir nesneye veya duruma bağlı değildir. Birden çok etken kişinin korkmasına neden olabilir. Karmaşık fobiler agorafobi ve sosyal fobi olarak iki başlık altında incelenmektedir.   Agorafobi :  Agorafobi kişinin tek bir nesneye veya duruma karşı değil de birden çok duruma karşı korku duymasıdır. Agorafobisi olan kişiler kolaylıkla kaçıp kurtulamayacaklarını düşündükleri mekanlarda bulunduklarında ileri düzeyde bir korku yaşarlar.  Sosyal Fobi:   Kişinin bulunduğu sosyal çevre içerisinde konuşurken, bir eylem yaparken, bir davranış sergilerken yanlış yapacağını düşünmesi ve bundan korkması

ADRIFT(SÜRÜKLENİŞ) FİLM ANALİZİ

Gerçek bir hikayeye dayanan filmimiz, tanışıp aşık olduktan sonra hayatlarının en büyük macerasına çıkmak için tekne ile okyanusa açılan çiftimizin yaşadıklarını konu alıyor. Birden büyük bir kasırganın içine düşen bu iki aşıktan biri ağır yaralanıyor ve film de tam olarak oradan sonra başlıyor. Geride kalan kişi aşkı için elinden geleni yapıyor ve haftalar sürecek bir hayatta kalma savaşı böylece başlıyor.  Filmde her şey dozunda ve doğaldı. Halüsinasyon , bir duyu organını uyarıcı bir nesne ya da uyarıcı başka bir etken olmadan, hissedilen bir duygunun varlığına inanma durumudur. Varsanı olarakta tabir edilmektedir. Ruh hastalıkları alanında ve tifo, menenjit gibi hastalıklarda, yüksek oranda alkol alımlarında sıkça bu durumla karşılaşılmaktadır. Görme, dokunma, işitme, tat alma ve koklama duyularının halüsinasyonu olabilir. Kişiler bu durumlarda hastalığının bulunduğunu bilmeden işittiklerine, gördüklerine, hissettiklerine tamamen inanırlar. HALÜSİNASYON TÜRLERİ: Görsel halüsinasyon